marți, 12 octombrie 2010

Sangele capitalist - semn de epidemie globala

Capitalismul este un mod social de gandire, un mod de gandire de tip ideologic, precum este si politicul. Desi ideologia este o modalitate reductionista de gandire (si o sa va spun de ce), ea este utilizata la scara larga de capitalisti, acel tip de investitori care in aparenta creeaza locuri de munca. Dar scopul fundamental al capitalistilor, al investitorilor de tip capitalist nu este binele social, sanatatea individului sau binele naturii, ci cresterea profitabilitatii. Dorinta capitalistilor de maximizare a profiturilor este una dintre cele mai reductionsite modalitati de gandire pe care le-a putut cunoaste omenirea de-a lungul istoriei sale. Capitalistul transforma profitul in scopul fundamental al activitatii sale. Profitul devine laitmotivul vietii capitaliste. Necesitatea sociala este subminata de interesul individual al capitalistului, care reduce viul la calcule matematice si statistice destinate profitabilitatii afacerii. Organizatia nu exista, ci doar afacerea care trebuie sa prospere, sa produca profit.
Pentru investitorul capitalist nevoia comunitara, nevoia de regenerare a mediului biotic nu exista, sanatatea sociala si cea biotica nu sunt compatibile cu interesele sale individuale subordonate profitabilitatii. Iata de ce ideologia capitalista este una reductionista, un reductionism cronic.
Cresterea masei monetare ii guverneaza viata capitalistului in toate momentele vietii sale. Capitalista a devenit casatoria, capitalista a devenit nasterea, botezul, capitaliste au devenit relatiile cu familia, cu prietenii, cu Natura. Capitaliste sunt relatiile cu Biserica, cu fiul sau cu fiica, cu sotia sau iubita, cu mama si cu tatal, cu fratele sau sora. Capitalista a devenit securitatea nationala si globalizarea. Capitalist a devenit sistemul de educatie, iar sistemul de sanatate sau cel de asigurari sociale nu s-au lasat mai prejos.
Administratia publica, politicul, statul, acuza mediul privat de evaziune fiscala, dar ea insasi este cel mai evazionist sistem capitalist. Competentele administratiei publice nu sunt concordante cu functia de manager public, de gestionar al unei natiuni, ci sunt dezvoltate tot in directia capitalismului fundamentalist, iar instrumentul sau este compromisul si coruptia de la toate nivelurile ierarhice de organizare. Este evident ca antivirusul coruptiei si al incompetentei din administratia publica nu poate fi altul decat evitarea sistemului, adica evaziunea.
O mentalitate sociala capitalista (adica tu, eu, noi, ei, ele) nu determina decat o realitate capitalista, ceea ce inseamna ca prin vene ne curge doar sange capitalist.
Sanatatea individuala, sociala si biotica nu sunt compatibile cu sangele capitalist si cu mentalitatea capitalista. Sanatatea noastra este amenintata de gandirea capitalista in cel mai agresiv si subversiv mod cu putinta. Criza financiara globala este consecinta afacerilor speculative de tip capitalist, a gandirii speculative de masa specifica capitalismului. Recenta catastrofa ecologica din Ungaria de la uzina de alumina este un argument fundamental.
"Speculand atmosfera creata, au aparut tot mai multi "oameni de afaceri" care profitara de naivitatea celor dornici de a-si investi ultimul ban cu scopul de imbogatire. Aceasta a fost particularitatea afacerii Marea Sudului: proliferarea la toate nivelurile a speculei. Se iveau peste noapte planuri, proiecte, intreprinderi, care promiteau beneficii imense. In acest domeniu nu mai exista nicio limita, incepand cu escrocheria in stil mare si sfarsind cu cele mai marunte inselaciuni. Indivizi lipsiti de scrupule, dar cu spirit inventiv, se intreceau in lansarea de oferte atragatoare pentru inselarea naivilor, pe care ii pacaleau de ultimul ban. Proiectele, in realitate baloane de sapun, au cunoscut o raspandire neobisnuita; un contemporan a notat nici mai mult nici mai putin de 202 asemenea proiecte inselatoare. Pe o baza fragila si incerta s-a umflat, astfel, un urias balon al iluziei si inselatoriei, inconjurat de sute de "balonase" ale escrocheriei marunte. De aici, denumirea sub care afacerea a ramas in istoria financiara: marea basica de sapun a Marii Sudului." "Este semnificativa si in afacerea Marea Sudului amploarea speculatiilor declansate de o institutie comerciala privata, ce s-a lansat - sub pavaza nemijlocita a statului, interesat in rezolvarea pe aceasta cale a problemelor sale financiare - in cursa imbogatirii peste noapte. Antrenand in mirajul imbogatirii mase largi de depunatori, caderea Societatii Marea Sudului, cea care obtinuse din partea statului chiar prerogativa unei armate proprii, a insemnat nu un simplu faliment comercial, ci un adevarat dezastru national, de pe urma caruia au fost spoliate mase largi ale populatiei." ("Afaceri si caderi financiare in lumea capitalului", Nicolae Murgu, Paul Stefanescu, Mugur Isarescu - Editura Dacia, Cluj Napoca, 1979, p. 91-93). Fenomenul se intampla in Anglia intre 1711-1720, deci a durat 9 ani.
Microbul capitalismului ne-a infestat sangele de foarte multa vreme, iar dezvoltarea sociala durabila este serios amenintata. Gandirea reductionista a capitalismului ne "ghideaza" pasii spre o fundatura. Evolutia este vulnerabila.
In acest context se impune intrebarea: care este solutia, care este tratamentul de insanatosire? Mai avem vreo sansa de vindecare sau cancerul capitalismului ne-a afectat atat de mult incat a ajuns in stadiul malign? Ce ar trebui sa facem, fiecare dintre noi, pentru a depasi starea nefavorabila in care ne aflam?

2 comentarii:

  1. Un argument:
    "Imi displace profund capitalismul romanesc. Nu doar cel de azi, ci al dintotdeauna. E salbatic si odios, cladit pe furtisag si ciubuc, pe cumetrii contra cost. O sulfuroasa increngatura de interese, in spatele carora oamenii s-au decerebrat. Grija aproapelui nu mai preocupa pe nimeni, suntem o adunatura de orfani. De aici si agresivitatea, violenta noastra verbala si fizica intr-o lume din ce in ce mai ostila si amorala. ..." Continuarea poate fi citita de cei interesati in Jurnalul National din 22.10.2010, in articolul "Parteneriatul dezastrului national", de Marian Nazat. Aceasta este si sursa citatului redat anterior.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merită văzut filmul recomandat mai jos. Este un argument plauzibil în raport cu ceea ce am spus în articol, mai ales că aşa se întâmplă şi în realitate. Filmul a rulat pe HBO luni, 25.10.2010, ora 22.10. Filmul se numeşte THE INTERNATIONAL: PUTEREA BANULUI.

    Despre film:
    Luis Salinger (Clive Owen), agent al Interpolului, este hotărât să aducă în faţa justiţiei una dintre cele mai puternice banci ale lumii.

    Ajutat de procuroarea Eleanor Whitman (Naomi Watts), Salinger ajunge să descopere zeci de activităţi ilegale ale bancii. Într-o vânătoare pe care duc de-a lungul şi de-a latul lumii, cei doi îsi dau curând seama că vieţile lor sunt în pericol: banca nu se dă in lături nici măcar de la crimă, în planul ei de-a finanţa terorismul şi conflictele armate. Un thriller inteligent pentru epoca globalizării, în care bad guy-ştii au devenit bancile şi corporaţiile internaţionale.

    Vizionare plăcută!!!

    RăspundețiȘtergere